Välj en sida

Hur går det till att rösta på valdagen?

I varje valdistrikt finns en vallokal. Det är i den vallokalen du kan rösta på valdagen och det är där du blir avprickad i röstlängden och din röst läggs i valurnan. Det är också där som rösten blir räknad på valkvällen.

Utöver vallokalerna finns även två röstmottagningar som är öppna på valdagen den 9/9. Om du ska rösta på någon av dessa måste du ha med dig röstkortet!
Röstmottagningarna finner du i Riddarhyttan (Allaktivitetshuset) och i Hed (Hedgården) och under valdagen håller dessa öppna kl. 10.00-16.00.

 

Vallokalen står på röstkortet
På röstkortet står vilket valdistrikt du tillhör. Där står även adress och öppettid till vallokalen.
Det finns en vallokal per valdistrikt och det är bara de som är upptagna i röstlängden i valdistriktet som får rösta i vallokalen. Som utlandssvensk behöver du ett dubblettröstkort för att kunna se vilken vallokal du kan rösta i eftersom det inte står på utlandsröstkortet.

Röstmottagningarna som finns i kommunen hittar du mer information om ovan!

 

Så här röstar du

 

 1. Ta valkuvert och valsedlar
  Vid ingången till vallokalen brukar det finnas bord där valsedlarna har lagts ut. Genom att ta valsedlar för flera partier kan du undvika att någon får reda på vad du tänker rösta på.Vid ingången till vallokalen står oftast en röstmottagare som delar ut valkuvert och som hänvisar dig och övriga väljare till en ledig valskärm.

 

 1. Gör i ordning rösten bakom en valskärm
  Bakom valskärmen gör du i ordning din röst. Om det är flera val samtidigt ska endast en valsedel läggas i varje valkuvert. Det finns en penna bakom varje valskärm som du kan använda om du vill personrösta, det vill säga sätta ett kryss i rutan framför den kandidat som du helst vill ska bli vald för partiet.

 

 1. Lämna sedan rösten till röstmottagarna
  Därefter går du fram till röstmottagarna och lämnar fram valkuvertet eller valkuverten. När du överlämnar rösten måste du kunna visa att du är du. Det gör du genom att:- visa en id-handling
  – du är känd av röstmottagaren
  – någon annan intygar din identitet. Den personen måste i så fall visa id-handling eller vara känd av röstmottagaren.Samtidigt som röstmottagarna prickar av dig i röstlängden lägger de ner valkuverten i valurnorna. Det finns en valurna för varje val.

 

På kvällen räknas rösterna
På kvällen när röstmottagningen är avslutad öppnas varje valurna och alla röster räknas.

 

Mer om hur du röstar
På Valmyndighetens sida Rösta på person och parti, kan du läsa mer om hur du röstar.

Se även denna PDF för beskrivning: Icon of Att rösta i vallokal Att rösta i vallokal (638 KiB)